Mihin liian tiukka dieetti johtaa?

pexels-photo-366063Jos dieetti on liian tiukka, vaatii se paljon itsekuria. Tämä johtaa lopulta repsahduksiin kaikkien kohdalla. Pelkästään itsekuriin perustuvat dieetit eivät kestä pitkälle, koska sitä ei ole loputtomasti. Jokaisella on tietty määrä itsekuria, jota kuluttaa kaikki päivän aikana tapahtuvat stressaavat asiat. Monet asiat kuluttavat itsekurireserviämme: et räjähdä lapsille ja puolisolle pikkuasioista, teet työpaikalla sinulle osoitetut työt, siivoat kotisi, peset pyykit ja laitat ruuat, käyt salilla. Kaikki tämä vaatii jonkin asteista pinnistelyä, mikä kuluttaa itsekuria ja iltaa tai loppuviikkoa kohden sitä on yhä vähemmän ja vähemmän jäljellä. Koska kukaan ei kestä loputtomiin tiukkoja sääntöjä, johtaa se lopulta dieetin hylkäämiseen, jääkaapin tyhjentämiseen ja vanhoihin tapoihin palaamiseen. Pikakuuri ei ole siis ratkaisu.

Sen sijaan, että ostat uuden pikakuurin nettivalmennuksista, voisit tällä kertaa kokeilla jotain muuta. Kun ruokavaliota muokataan niin, että se sisältää tarpeeksi energiaa ja ravinteita, ei kyseessä ole enää pikakuuri. Vähemmän kaloreita ja enemmän liikuntaa ei ole yleensä oikea ratkaisu. Enemmän oikeaa ravitsevaa ruokaa ja vähemmän stressiä lisäävää liikuntaa sen sijaan kuulostaa paremmalta vaihtoehdolta. Kun syöt tarpeeksi (ja ei, 1400 kcal ei ole tarpeeksi!) saat kaikki ravinteet puhtaasta ruuasta, mielihalut poistuvat ja yhtäkkiä itsekuria ei enää vaaditakaan niin paljon.

Erityisesti naiset pelkäävät lihomista, mikä johtaa niukisteluun ruuan kanssa ja lopulta itsekurin pettämiseen. Jos päivään kuuluu kunnon aamupala munakkaasta ja salaatista, reilu lounas kasviksista, lihasta ja hiilihydraatin lähteistä, proteiinipitoinen välipala, päivällinen ja vielä iltapala esimerkiksi puurosta, raejuustosta, marjoista, ei iltaherkuille jää enää tilaa. Puhdasta ruokaa (minkä päällä ei ole useita muovikerroksia) on erittäin vaikea syödä yli tarpeensa. Sen sijaan se täyttää pitkäksi aikaa, ravitsee ja parantaa terveyttäsi. Keskivertonainen voi syödä 2000 kcal päivässä ilman holtitonta lihomista, kun ruuan lähteet valitaan oikein. Karkeilla, pullalla, sipseillä ja alkoholilla vatsamakkaroita saa kyllä kerättyä.

Oikea ruoka parantaa terveyttäsi. On yksilöllistä, kuinka paljon rasvaa, proteiinia ja hiilihydraatteja päivän aikana tarvitsee. Se riippuu mm. aktiivisuustasoista ja tavoitteista. Moni hyötyy kuitenkin proteiinin lisäämisestä noin 2g/painokilo, kohtuullisesta rasvan käytöstä (noin 1g/painokilo) ja hiilihydraattien pitämisessä noin 100g-200g päivässä. Toisille sopii vähemmän hiilihydraatteja sisältävä ruokavalio, jos ne tuntuvat alentavan virkeystasoja päivällä. Tällöin päivän hiilihydraatit voi nauttia illalla tai liikunnan ympärillä. Hedelmät, peruna, bataatti, riisi ja kaura ovat esimerkkejä hyvistä hiilihydraatin lähteistä. Rasvaa ei kannata syödä liian vähän, koska se vaikuttaa mm. sukupuolihormonien toimintaan ja mielialaan. Hyviä rasvanlähteitä ovat oliiviöljy, oliivit, avokado, kookostuotteet, rasvainen kala ja voi. Nämä ovat vähän käsiteltyjä lähteitä ja saat niistä hyviä rakennusaineita soluillesi.

Parasta on, että hyvän terveyden ja fyysisen suorituskyvyn parantumisen myötä, keho pudottaa ylimääräisiä rasvavarastoja ja kasvattaa lihaksia, mikä johtaa alunperin pikakuurilla tavoiteltuun parantuneeseen ulkomuotoon. Laihtuminen tapahtuu siinä sivussa, kun keskityt puhtaaseen ruokaan ja terveyden tavoitteluun. Sinun ei tarvitse koko ajan laihduttaa tai olla jatkuvasti ”kuurilla”. Anna itsesi keskittyä välillä täysin muihin asioihin ja älä tuijota neuroottisesti vaa’an lukemaa tai etsi jatkuvasti sitä uusinta oikotietä hoikempaan olomuotoon. Tällaiseen elämään meillä kaikilla on riittävästi itsekuria.

Mainokset

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s