Juhlat + laihdutus – mahdoton yhtälö?

cake-1776661_1920

Kesän tullessa tulee meistä suomalaisistakin sosiaalisempia ja tämä taas tarkoittaa lisääntyviä sosiaalisia tapahtumia, kuten häitä, synttäreitä, kavereiden tapaamista terassilla jne. Juhlahetket kuuluvat luonnollisena osana kaikkien elämään. Edessä on aina lapsen synttärit, kummitytön valmistujaiset tai työpaikan juhlat. Ja näin pitääkin olla, koska juhlien on tarkoitus tuoda iloa elämään, ei stressiä.

Silti sitä helposti syyllistää itseään, jos juhlissa tuli otettua vähän rennommin ja kakkua kului enemmän kuin yksi palanen. Samassa syylistämisen kierteessä voi sitten jatkaa herkuilla sunnuntaihin saakka, koska viikko on jo pilalla. Ruotuun voi palata taas maanantaina tai viikon tai kuukauden päästä…

Kun stressaat vaikkapa siitä syödystä kakkupalasta, käynnistät kehossasi niin kutsutun ”taistele tai pakene” – reaktion. Tämä stressireaktio on ollut hyödyllinen ihmisille, kun heidän on pitänyt varoa joutumasta leijonan kynsiin. Nykymaailmassa oikeita leijonia tulee vastaan toivottavasti harvemmin, mutta leijonamme ovat vaihtuneet täyttyvään sähköpostiin, työkiireisiin ja ulkonäköpaineisiin. Kehomme ei kuitenkaan erota, että nykyajan stressitekijät eivät ole hengenvaaraksi, vaan käynnistää saman stressireaktion kuin paetessaan leijonaa.

Kun stressaat, kehosi vapauttaa useita eri hormoneja, joista olisi hyötyä taistelutilanteessa. Yksi näistä hormoneista on kortisoli. Kortisolilla on useita tehtävä, joista yksi on nostaa verensokeria nopeasti, jotta saisit energiaa pakoasi varten. Jatkuva stressi aiheuttaa jatkuvasti koholla olevia kortisolitasoja. Kortisolin kohottama verensokeri taas nostaa insuliinitasoja, jotta verensokeri alenisi. Alentunut verensokeri taas johtaa herkkuhimoihin. Lisäksi insuliinin vapautuminen estää rasvanpolttoa. Kaikesta tästä stressistä seuraa inhottava noidankehä, jonka johdosta painosi voi jopa nousta ilman, että tekisit mitään.

Jos tavoitteenasi on painonpudotus, mutta et silti halua eristäytyä neljän seinän sisälle, miten sinun tulisi toimia? Syödyistä herkuista stressaaminen vain pahentaa asiaa, joten yritä luopua tällaisesta ajatusmallista. Päätä jo etukäteen, miten tulet juhlissa käyttäytymään ja pysy päätöksessäsi. Voit päättää olla tiukkana ja kieltäytyä kaikesta (ei realistinen vaihtoehto kaikille). Voit päättää etukäteen, että saat syödä kaksi palaa kakkua (helpommin sanottu kuin tehty). Voit myös päättää, että tänään on herkkupäiväsi ja saat syödä ihan mitä mielesi tekee ja nauttia siitä hyvällä omalla tunnolla.

Ennen kaikkea voit päättää, että kävi juhlissa miten kävi, et säti siitä itseäsi jälkikäteen. Jos et pysynytkään niissä kahdessa palassa kakkua, älä rankaise itseäsi stressaamalla siitä ja syömällä kotona vielä suklaalevyn päälle. Asia on tapahtunut, joten voit jatkaa eteenpäin. Laihdutusprojekti on nähtävä tapana, jota harjoitellaan. Jos opettelisit soittamaan viulua ja et osaisikaan soittaa heti Beethovenia, jättäisitkö projektin kesken? Viulu lentäisi nurkkaan, koska pilallehan tämä meni sen yhden väärän nuotin takia. Et kuitenkaan opi koskaan soittamaan viulua, joten sama jättää asia kesken.

Et todennäköisesti suhtaudu viulusoittoon tai minkään uuden asian opetteluun tällä tavalla, vaan väärän nuotin jälkeen jatkaisit saman tien harjoittelua, etkä syyllistäisi itseäsi sen enempää. Laihdutus on nähtävä samanlaisena harjoituksena. Harjoittelet käyttäytymistä juhlissa ja arjessa. Joskus tulee syötyä enemmän ja joskus vähemmän, mutta virheen tekeminen ei ole syy lopettaa asiaa kesken tai jatkaa virheiden tekemistä. Järkevien valintojen tekemistä voi jatkaa heti seuraavalla aterialla.

Jos kuitenkin haluat pysyä juhlissa kohtuudessa, tässä muutamia vinkkejä:

  • Syö ennen juhlia runsasproteiininen ateria. Näin et ole nälkäinen juhlissa ja pysyt helpommin kohtuudessa.
  • Kerro avoimesti laihdutusprojektistasi. Näin kenelläkään ei ole siihen nokan koputtamista. Muista, että teet valintoja itsesi takia, et sen perusteella, mitä muut ajattelevat.
  • Jos itsepintainen täti yrittää tuputtaa sinulle kolmatta korvapuustia, vaihda nopeasti aihetta. Käännä huomio ruuantarjoajaan eli kysy tädiltä vaikka kesälomasuunnitelmista. Näin herkut unohtuvat ja juttelu voi jatkua.
  • Poistu paikalta. Seurustele juhlissa ihmisten kanssa, älä herkkupöydän. Jos norkoilet buffetpöydän laitamilla, tulee keksejä napattua helpommin suuhun. Jätä pöydän tiirailu muille ja pyydä vaikka miestäsi hakemaan sinulle se yksi pala kakkua. Tutustu avoimesti uusiin ihmisiin, jolloin täytekakun miettiminen jää vähemmälle.

Lisää aiheesta:

http://www.marksdailyapple.com/cortisol/

https://www.verywell.com/how-stress-can-cause-weight-gain-3145088

 

Mainokset