Punainen liha – uskallatko syödä pihvisi?

Syödäkö punaista lihaa vai ei…Punainen liha on leimattu terveydelle vaaralliseksi lihaksi, mutta onko asia kuitenkaan näin? Punaisen lihan käyttö on yhdistetty tutkimuksissa syöpiin, mutta jonkin asian yhdistäminen toiseen asiaan ei kerro välttämättä mitään siitä, onko syy-seuraus-suhdetta olemassa eli  aiheuttaako punaisen lihan syönti oikeasti syöpää ja muita terveysongelmia.

Koska punaisen lihan on sanottu olevan epäterveellistä jo useiden vuosien ajan, terveystietoiset ihmiset välttävät sitä. Tämä taas voi näkyä tutkimuksissa siten, että terveemmät (ja terveystietoiset ihmiset) kuluttavat vähemmän punaista lihaa. Tästä voidaan virheellisesti vetää johtopäätös, että syömällä vähemmän punaista lihaa, olet terveempi. Tosi asiassa tutkimuksessa mukana olleet terveystietoset henkilöt elävät myös muuten terveellisemmin, kuten tupakoivat, käyttävät alkoholia vähemmän sekä kärsivät vähemmän ylipainoista ja sen mukana tulevista ongelmista.

Tutkimukset punaisen lihan kulutuksesta ja syövän yhteydestä eivät pysty osoittamaan selvää yhteyttä (1,2). Punaisen lihan ”kova” eläinrasva ei myöskään aiheuta sydän- ja verisuonitauteja. Tämä todettiin mm. tutkimuksessa, jossa oli lähes 350.000 osallistujaa (3).

Punaisen lihan rasvahappokoostumus on myös mielenkiintoinen asia. Liha ei sisällä pelkästään ”vaarallista” kovaa eläinrasvaa, vaan noin puolet punaisen lihan rasvasta on terveellistä kertatyydyttymätöntä rasvaa eli samaa rasvaa kuin oliiviöljyssä. Oliiviöljyn on taas todettu olevan erittäin hyväksi terveydelle ja suojaavan sydäntaudeilta (4).

Miksi syödä lihaa:

#1 Liha laihduttaa! Jos haluat polttaa rasvaa ja kasvattaa lihasta, syö lihaa. Liha on erittäin ravinnerikasta ruokaa verrattuna siitä saataviin kaloreihin. Lihasta saat vähillä kaloreilla paljon ravinteita ja proteiinia. Optimaalinen ravinteiden saanti taas parantaa hormonitoimintaasi ja tätä kautta tehostaa rasvanpolttoasi.

#2 Saat lihaksia! Lihasta saatava proteiini suojaa lihaksia samalla, kun poltat rasvaa. Liha auttaa palautumisessa ja lihasvaurioiden korjaamisessa eli auttaa lihasmassaa kasvamaan.

#3 Vältät nälän!  Lihasta saatava proteiini pitää erittäin hyvin nälkää pienillä kaloreilla, joten laihtumisesta tulee näin helpompaa. Liha myös tasapainottaa verensokeria, joten vältät verensokerin heilahtelut ja äkkinäiset mielihalut.

#4 Se on hyväksi sinulle! Kuten jo todettu, punaisen lihan ravinteet ja rasvahappokoostumus parantaa terveyttäsi ja auttaa sinua saavuttamaan optimaalisen kehonkoostumuksen.

Älä kuitenkaan erehdy luulemaan punaisen lihan tarkoittavan prosessoituja lihoja, kuten makkaraa, kebabia tai lihasta tehtyjä eineksiä. Ne eivät ole terveydellesi tai rasvanpoltollesi hyväksi, joten jätä prosessoitu liha kaupanhyllyille. Sen sijaan valitse luomua tai ruoholla ruokittua lähilihaa, jolloin saat parasta lihalaatua. Monet lihatilat myyvät nykyään suoraan kuluttajille ja lihoja on helppo ostaa suuria määriä kerralla. On kätevää, kun terveellistä lihaa on aina saatavilla omasta pakkasesta, jos kaupassa käynti onkin jäänyt joskus väliin.

Sinun ei siis tarvitse vältellä lihaa terveytesi takia, vaan uskallat nauttia pihvisi hyvillä mielin!

Lähteet:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21540747
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20663065
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20071648?dopt=AbstractPlus
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4030221/

Lisää aiheesta:

https://chriskresser.com/red-meat-it-does-a-body-good/

http://main.poliquingroup.com/articlesmultimedia/articles/article/1053/good_meat_your_guide_to_eating_meat_for_fat_loss__.aspx

http://www.strengthsensei.com/the-benefits-of-eating-quality-red-meat/

http://www.strengthsensei.com/make-meat-mandatory/