Korkean verenpaineen vaihtoehtoinen syy

Korkea verenpaine on riskitekijä sydäntaudeille, sydänkohtauksille, diabetekselle ja ylipainolle. Tutkimusten mukaan korkeaa verenpainetta sairastavilla on myös taipumusta korkeisiin insuliinitasoihin eli insuliiniresistenssiin. Tyypillisesti ajatellaan, että liiallinen suolan käyttö nostaa verenpainetta. On totta, että suola sitoo vettä elimistöön ja tätä kautta nostaa veren määrää ja painetta jonkin verran. Suolan vähentäminen puoleen keskimääräisestä käytöstä ei kuitenkaan tiputa verenpainetta paljon (n. 4-5 mmHg korkeasta verenpaineesta kärsivillä henkilöillä ja 2 mmHg normaalin verenpaineen omaavilla henkilöillä). Tarvittavat verenpaineen alennus voi kuitenkin olla n. 40 mmHg korkeasta verenpaineesta kärsivillä, joten pelkästään erittäin vähäsuolaisen dieetin noudattaminen ei paranna korkeaa verenpainetta.

Korkeaa verenpainetta todetaan länsimaisen dieetin yhteydessä. Eristyneissä oloissa elävillä alkuperäiskansoilla, kuten esim. Afrikan kansoilla 1900-luvun alkupuolella, korkea verenpaine ei ole ongelma. He käyttivät hyvin vähän suolaa ruokavaliossaan, mutta myös prosessoitujen hiilihydraattien ja sokerin käyttö oli olematonta.

Toisen teorian mukaan korkeaa verenpainetta suolaa enemmän nostaa liiallinen hiilihydraattien saanti, joka kerää vettä elimistöön toisin kuin runsasrasvainen ja vähähiilihydraattinen dieetti. Hiilihydraattien poistaminen dieetistä toimii diureettilääkkeiden tavoin, jotka stimuloivat munuaisia erittämään suolaa ja tätä kautta vettä pois kehosta. Myös kroonisesti korkealla olevien insuliinitasojen on todettu olevan yhteydessä korkeaan verenpaineeseen. Insuliini nostaa sydämen sykettä sekä supistaa verisuonia ja näin nostaa verenpainetta.

Koska hoikemmilla henkilöillä on harvemmin korkea verenpaine, tauti yhdistetään ylipainoon. Tästä syystä laihduttaminen on yksi korkean verenpaineen hoitokeinoista. Virallisena laihdutuskeinona toimii kaloreiden rajoittaminen ja rasvan sisältäessä paljon kaloreita, vähärasvainen dieetti on yksi laihdutusmuodoista. Rasvojen ollessa alhaisella tasolla, hiilihydraattien määrä nousee korkeammaksi, mikä taas nostaa insuliinitasoja sekä veden määrää elimistössä näin tukien olosuhteita korkealle verenpaineelle.

Lähde:

Taubes, G., Good Calories, Bad Calories

Mainokset