Good calories, bad calories

20170430_102600 (1)Luin Gary Taubesin Good calories, bad calories: Fats, carb, and the controversial science of the diet and health – kirjan. Kirja on melkoinen opus ja täynnä asiaa. Gary Taubes on ammatiltaan toimittaja ja kerännyt kirjaan laajan tutkimusaineiston nykyisten ruokavaliosuositusten taustalla olevista tutkimuksista ja syistä. Tähän artikkeliin on koottu yhteenveto kirjan keskeisimmistä havainnoista.

Sisältö

Tärkeimmät kohdat lyhyesti:

 • tyydyttynyt eli kova rasva ei aiheuta sydäntauteja
 • tyydyttynyt rasva ei lihota
 • nykyinen tapa mitata kolesterolia ja kokonaiskolesteroli eivät ole hyviä mittareita sydäntautiriskille
 • korkeat triglyseriditasot ja suuri pienten LDL-partikkeleiden määrä nostavat sydäntautiriskiä, kun taas suuri HDL-taso on merkittävä riskiä alentava tekijä
 • liiallinen prosessoitujen hiilihydraattien syönti ja sokerin kulutus on yhteydessä lihavuuteen ja aiheuttaa aineenvaihdunnan häiriöitä
 • metabolinen syndrooma aiheutuu liiallisesta hiilihydraattien ja sokerin kulutuksesta ja on merkittävä riskitekijä sydäntautien synnyssä
 • elintavat vaikuttavat merkittävästi diabeteksen (tyyppi II), Alzheimerin ja syöpien syntyyn ja on nähtävissä viitteitä liiallisen hiilihydraattien ja sokerin kulutuksen yhteydestä ko. tauteihin
 • punaisen lihan ja rasvan kulutus ei ole yhteydessä syöpien syntyyn
 • alhainen kolesterolitaso on yhteydessä suurentuneeseen syöpäriskiin
 • fruktoosi eli ns. hedelmäsokeri nostaa veren triglyseriditasoja ja näin riskiä sairastua sydäntauteihin
 • vähähiilihydraattisella ja korkearasvaisella dieetillä olevat henkilöt raportoivat olevansa energisiä ja eivät kärsi nälän tunteesta
 • vähähiilihydraattisella ja korkearasvaisella dieetillä painonpudotus on vaivatonta ja merkittävää, ruokavaliota voidaan noudattaa pysyvästi ja kalorirajoitukselle ei ole tarvetta
 • liiallinen hiilihydraattien ja sokerin saanti lisää nälän tunnetta, ärtymystä, flegmaattisuutta, väsymystä ja jopa masennusta
 • rasvan kertyminen kehoon johtuu metabolisesta häiriöstä rasva-aineenvaihdunnassa: rasvaa kertyy enemmän kuin sitä voidaan vapauttaa soluista, mikä aiheuttaa energiavajetta soluille
 • energiavajetta solutasolla kompensoidaan lisääntyneellä nälän tunteella ja fyysisen aktiivisuuden vähentämisellä, mitkä aiheuttavat passiivista käytöstä ja ylensyöntiä
 • rasva-aineenvaihdunta solutasolla voidaan korjata vähähiilihydraattisella dieetillä, jolloin rasvavarastot alkavat vapauttaa energiaa solujen käyttöön
 • nälän tunne vähenee kompensoiden kehon vähentynyttä ulkopuolisen polttoaineen tarvetta, kun solut saavat riittävästi energiaa ylimääräisistä rasvavarastoista
 • kehon ylimääräisten rasvavarastojen käyttö energiaksi nostaa solujen aineenvaihduntaa ja samalla henkilön fyysinen aktiivisuus nousee
 • rasva-aineenvaihdunnan korjaantuessa keho käyttää ylimääräiset rasvavarastot pois, kunnes solujen energiankulutus vastaa niiden energiansaantia eli keho saavuttaa uuden terveen tasapainotilan, jossa ylimääräisiä rasvavarastoja ei ole enää tarpeen kerryttää

Gary Taubesin kirjassa Good Calories, Bad Calories korostettiin paljon sitä, että viralliset tahot suosittelevat vähärasvaista dieettiä ja väheksyvät sokerin vaaroja. Kirja oli kirjoitettu vuonna 2007, joten omasta mielestäni viralliset tahot eivät enää aja näin vahvasti vähärasvaista linjaa. Myös sokerin vaarat tiedostetaan huomattavasti paremmin ja viralliset suositukset ovat tiukkoja sokerin saannin suhteen. Rasvaa ei enää syytetä lihomisesta niin hanakasta, eikä minimaalista rasvan saantia suositella. Kirja oli myös kirjoitettu vahvasti pelkästään Yhdysvaltojen näkökulmasta, joten Euroopan tilanne ei tunnu olevan yhtä kärjistetty erityisesti rasvakammon suhteen.

Tilanne on siis paranemassa myös virallisten suositusten osalta, mutta edelleen suositukset ovat vahvasti hiilihydraattipainoitteisia ja kovaa rasvaa kehotetaan välttämään, mikä ei tue ylipainoisten terveyttä. Eläinrasvaa eli tyydyttynyttä kovaa rasvaa demonisoidaan syyttä johtuen aluperin virheellisistä tutkimustuloksista (Keysin rasva-kolesterolihypoteesi). Maitotuotteita suositellaan käytettävän vähärasvaisina ja voin tilalla pitäisi käyttää margariinia ja pehmeitä rasvoja.

Suositukset eivät toimi, koska lihavuus yleistyy koko ajan. Ihmisiä kehotetaan ottamaan vastuu lihavuudestaan, mutta suositukset eivät tue normaalipainoisen elämää. Laihdutuskeinoksi suositellaan vähäkalorista ruokavaliota, mitä on mahdotonta ylläpitää pitkällä aikavälillä. Ohjeissa pysytellään sitkeästi vuodesta toiseen, vaikka väestön keskuudessa on nähtävissä, että ohjeet eivät toimi.

Kun hiilihydraatteja vähennetään sopivalle tasolle ruokavaliossa, energiatasot nousevat, jaksat taas urheilla, olla tyytyväinen elämääsi ja rasvaprosentti alkaa pienemään. Kirjasta saattoi tulla käsitys, että kaikki hiilihydraatit ovat pahasta, mutta suurin syypää lihavuuteen ovat prosessoidut turhat hiilarit ja sokeri. Aitoja hiilihydraatteja, kuten bataattia, riisiä, perunaa voi toki edelleen käyttää, kunhan niiden saanti ajoitetaan oikein liikunnan jälkeen tai iltaan, jolloin minimoidaan hiilihydraattien lihottava vaikutus. Kirjan tarkoitus oli korostaa liiallista hiilihydraattien ja sokerin saantia, joten ei ole syytä ryhtyä ketogeeniselle dieettilinjalle, vaan koostaa ateriat hiilihydraattitietoisesti. Näin johonkin väliin mahtuu myös pieni määrä sokeria herkutteluhetkiin.

Mainokset