Miksi tapojen muuttaminen on niin vaikeaa?

dsc02306Omien tapojen muuttaminen on tunnetusti hankalaa. Saatat päättää, että tällä viikolla aloitan viimein salilla käymisen tai käyn viisi kertaa viikossa lenkillä. Vähän aikaa se onnistuukin, mutta kuukauden päästä moni huomaa palanneensa vanhoihin kuvioihin takaisin ja uudet tavat ovat jääneet unholaan. Omien tavoitteiden säännöllinen muistuttaminen itselleen on tutkitusti tehokas tapa pysyä paremmin ”ruodussa”. Kun muistutat itsellesi säännöllisesti tavoitteistasi, oli se sitten painonpudotus, terveellisemmät elämäntavat tai liikuntarutiineissa pysyminen, ne pysyvät paremmin mielessäsi ja sinun on helpompi pitää kiinni päätöksistäsi. Ihminen on unohtavainen olento, joten vaikka maanantaina päätätkin, että tällä viikolla kävelet töihin joka päivä, keskiviikkoon mennessä tavoitteet alkavat jo haihtua mielestä, koska et ajattele niitä aktiivisesti. Loppuviikosta huomaatkin, että eihän se tämäkään viikko mennyt ihan putkeen, joten sama laiskotella viikonloppukin samaan konkurssiin ja miettiä taas ensi viikolla kuvioita uusiksi.

Sen sijaan, jos aktiivisesti palautat haluamasi asiat mieleen heti aamulla ja illalla ennen nukkumaan menoa, sinun on vaikeampi poiketa niistä. ”Ai niin, minunhan piti tänään reippailla töihin kävellen auton sijasta” – muistuu mieleen selvemmin, kun olet aamulla käyttänyt muutaman minuutin siihen, että tarkastit tavoitteesi.

Tavoitteiden täytyy olla selkeitä, konkreettisia ja mitattavissa olevia. Jos et voi mitata tavoitteitasi, et pysty mittaamaan edistystäsi ja näin et saa käsitystä, oletko edennyt tavoitteitasi kohti vai et. Terveellinen ruokavalio on vaikeasti mitattava asia, mutta jos tavoitteessasi lukee ”syön välipalan joka päivä kolmelta” (jotta pystyn noudattamaan järkeviä valintoja myös kotiin tullessa), on se selkeästi mitattavissa oleva asia. Myös kävelylenkki 20 min, 4 x vko, on mitattavissa oleva, toisin kuin ”lisään liikuntaa arkeen”.

Toiminta lisää onnistumisen tunteita ja helpottaa itse toimintaa. Eli jos jatkat säännöllisesti sokerin välttämistä joka päivä, ajan mittaan sinun on vaikeampi palata karkkien naposteluun. Onnistut ensin ensimmäisenä päivänä, jota seuraa toinen onnistuminen jne. Tästä seuraa onnistumisen kierre, jota on yhä vaivattomampi ylläpitää. Liikuntaan ja kaikkeen tekemiseen pätee sama sääntö. Onnistuminen vahvistaa omaa luottoa omiin kykyihin ja luo lisää onnistumisia. Asia toimii valitettavasti myös toisin päin. Jos jätät yhden suunnitellun liikuntakerran välistä, on se helpompi jättää välistä myös seuraavana päivänä jne., kunnes et enää tee sitä ollenkaan.

Käytännössä yksi tapa pitää haluamasi asiat kirkkaana mielessä, on kirjoittaa ne lyhyesti joka aamu ylös paperille. Muista, että tavoitteiden on oltava selkeitä ja mitattavia! Illalla tehtävänäsi on tarkastella kirjoittamiasi tavoitteita ja miettiä, pääsitkö niihin. Jos et, mitä voisit tehdä huomenna paremmin, jotta onnistuisit? Toinen keino on laatia itselle tavoitetaulukko, johon merkitse päivittäin onnistumisesi. Pidä taulukko esillä, jotta näet sen heti aamulla ja merkitse edistymisesi siihen illalla.

Tähän kaikkeen menee vain muutama minuutti, mutta se voi tuntua aluksi vaivalloiselta tavalta. Useassa tutkimuksessa painotetaan kuitenkin visualisoinnin tärkeyttä eli tavoitteiden mieleen palauttamista. Ne, jotka toimivat näin, onnistuvat muita todennäköisemmin. Tehtävä ei siis ole ylivoimainen, mutta sillä voi olla suuri vaikutus sinun onnistumiselle tavoitteissasi.

Yksi tärkeä personal trainerin tehtävä on muistuttaa asiakasta tämän tavoitteista. On helppo innostua tammikuussa uusista päätöksistä, mutta on aivan toinen juttu muuttaa ne elämäntavoiksi. Tässä kohtaa PT:stä on suuri apu, koska hän on konkreettinen ja säännöllinen muistutus, mitä tulikaan luvattua itselleen.

Lisää aiheesta kirjoissa:

Gretchen Rubin, Onnellisuusprojekti

Napoleon Hill, Think and grow rich