Kookosöljy laihduttajan tukena

dsc02302Kookosöljy koostuu pääasiassa tyydyttyneistä rasvoista eli ns. ”pahoista rasvoista”, joita kehotetaan virallisissa suosituksissa välttämään1. Onko asia kuitenkaan näin yksiselitteinen? Kookosöljyn tyydyttyneet rasvat ovat pääosin keskipituisia rasvahappoja (MCT=medium-chain triglycerides), joilla on tehokkaat imeytymis- ja kulkeutumismekanismit ja näin keho voi käsitellä ne välittömästi energiaksi.

Mutta kookosöljyhän on rasva ja näin ollen sisältää paljon energiaa? Pitäisikö laihduttajan vältellä kookosöljyä lihomisen pelossa? Tutkimukset kertovat toista kieltä. Niiden mukaan kookosöljy auttaa nostamaan ”hyvää” HDL-kolesteroli ja alentamaan LDL:HDL suhdetta2. Samassa tutkimuksessa vertailtiin kookosöljyn ja soijaöljyn vaikutusta vyötärön ympärykseen. Lopputuloksena todettiin kookosöljyn tukevan painonpudotusta ja vähentävän erityisesti sisäelinten ympärille kertynyttä rasvaa ja näin ollen vyötärön ympärystä2. Toisessa tutkimuksessa todettiin kookosöljyn kiihdyttävän aineenvaihduntaan ja tätä kautta auttavan energiankulutuksessa ja painonpudotuksessa3.

Lisäksi kookosöljy sisältää lauriinihappoja. Samaa lauriinihappoa löytyy äidinmaidosta, jonka tehtävänä, lapsen ravitsemuksen lisäksi, on parantaa lapsen immuunipuolustusta. Äidinmaidon on todettu vähentävän myös infektioita.

Kookosöljyn käyttö paistorasvana on erinomainen vaihtoehto, koska sen rasvahapot säilyvät lähes muuttumattomina kuumennettaessa4. Joidenkin kasviöljyjen, kuten rypsi- ja rapsiöljyn, rasvahappokoostumus muuttuu kuumennuksen aikana ja sivutuotteena syntyy haitallisia kemikaaleja, jotka on yhdistetty muun muassa korkeaan verenpaineeseen, sydänsairauksiin, syöpään ja kehon tulehdustilaan4. Tämän takia stabiilit rasvat, kuten voi ja tietysti kookosöljy ovat parempia valintoja paistorasvoiksi. Bonuksena ruuan maku on parempi, joten valinta on helppo tehdä oikeaan suuntaan.

Yhtä ihmeainetta ei terveellisen kehon saavuttamiselle kuitenkaan ole, vaan kyse on päivittäisistä valinnoista ja kokonaisuudesta. Kookosöljyä ei tulisi kuitenkaan vältellä tyydyttyneiden rasvahappojen pelossa, vaan ottaa se mukaan tukemaan terveellisempiä elämäntapoja.

Lähteet:

  1. http://www.ravitsemusneuvottelukunta.fi/files/images/vrn/2014/ravitsemussuositukset_2014_fi_web.pdf
  2. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19437058
  3. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12975635
  4. http://www.telegraph.co.uk/news/health/news/11981884/Cooking-with-vegetable-oils-releases-toxic-cancer-causing-chemicals-say-experts.html

 

 

 

 

Mainokset